KOLOMB KRİSTOF KONFUÇİUS



KOLOMB KRİSTOF
1450–1506 yılları arasında yaşamış Amerika kıtasını bulan Cenovalı denizci.Cenova'da doğdu,babası dokumacıydı.Pavia Üniversitesi’ne girmiş burada astronomi,geometri, kozmografya okumuştur.
Cenova'da bulunduğu sıralarda 19–20 yaşlarında ilk olarak denize çıkmaya başlamıştır.Ege Denizi’ne bir iki gezi yapmıştır.
Dünyanın yuvarlak olduğunu ve sürekli batıya giderek sonunda doğuya ulaşılabileceğini düşünüyordu. Bu nedenle Portekiz kralından bu yolculuk için malzeme istedi. Ancak önerisi kabul edilmeyince aynı öneriyi İspanyol hükümdar lar Castillalı İsabel ile Aragonlu Fernando'ya yaptı. Ayrıca Amiral Unvanı, keşfedilecek topraklarda kral vekilliği ve elde ettikleri zenginliklerin onda birini de istedi. Uzun tartışmalar sonunda onları ikna ederek Santa Maria, Pinto ve Nino adlı gemilerle 1492 yılında Palos'tan yola çıktı sürekli batıya giderek iki ay sonra bugünkü Watling Adası'na ulaştı. Batıya yolculuğunu sürdürerek Küba ve Haiti'ye geldi. İspanya’ya geri dönerek 17 gemi ile tekrar denize açıldı. Üç yıl kadar süren yolculuğunda Venezüella ve Kolombiya kıyılarına vardı. Bu arada Haiti valisi ile bozuşunca onun tarafından zincire vurularak İspanya'ya geri getirildi. Üçüncü kez denize açıldığında Honduras kıyılarını buldu. Ancak saraydaki tüm desteğini yitirmişti. İspanyaya dönerek yoksulluk ve düş kırıklığı içinde öldü.


KONFUÇİUS

Çinli düşünür.Çok yoksul bir aileden olan Konfucius ömrünü kurduğu okulda ahlakla ilgili dersler vererek öğrenciler yetiştirmekle geçirdi.Eski gelenekleri genç kuşaklara iletmeyi amaçladığını söyleyen bilgin hiç kitap yazmamıştır.Ancak daha sonra onun tarafından yazıldığı  yâda düzenlendiği öne sürülen bir takım klasikler ortaya çıkmıştır.

Dostluk ve Hak bilirlik erdemlerinin insanlar arasında onur,soyluluk,karşılıklı saygı oluşmasında başlıca etken olduğunu savunan Konfucius'un öğretisi  Çin'de ve Japonya'da etkili olmuştur.Giderek bir din biçimini almış ve Konfucius adına tapınaklar yapılmıştır.Günümüzde ise bir din olmaktan çıkmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BALTACI MEHMET PAŞA BALTAOĞLU SÜLEYMAN BEY

BURAK REİS

HOCA SADETTİN EFENDİ