İBRAHİM ÇALLI


İBRAHİM ÇALLI
Ressam Denizli/Çal 1882-İstanbul 1960)Çal ve İzmir’deki öğreniminden Sonra İstanbul'a geldi.Çeşitli İllerde çalıştı.Desenlerini gören Şeker Ahmet Paşa nın yardımıyla 1906 da Sanayii Nefise Mektebi'ne girdi.Öğrenimini tamamlayıp 1910 da açılan Avrupa sınavını kazanarak gittiği Paris'te Cormon Atelyesi'nde dört yıl çalıştı.1914 te Birinci Dünya savaşı nedeniyle yurda döndü.Sanayii Nefise Mektebi'ne öğretmen oldu.Burada Şeref Akdik,Elif Naci,Mahmud Cuda gibi ressamların öğretmeni oldu.1947 de bu görevden emekliye ayrıldı.

Çağdaş Türk resim sanatı çevrelerinde sanatı ve kişiliğiyle efsaneleşti. Bohem yaşantısı,desenden çok renkçi anlayışıyla işlediği çarpıcı resimleriyle ünlendi.1914 dönemi izlenimcileri arasında yer alan sanatçının biçeminde 1924 te değişiklik izlendi.İstanbul'a gelen Beyaz Rus Ressam Alexis Dritchenko'nun İstanbul izlenimlerini işlediği resimlerinden etkilendi.Bu etkileşimle bir çeşit dışavurumculuğu uyguladığı Mevleviler dizisi'ni  üretti. Portre, natürmort, manzara,büyük kompozisyon türündeki   resimlerin yanısıra Türk resminde "Çıplak kadın" motifini işleyen ilk örnekleri verdi.Son yıllarında özellikle çiçek resimleri üretti.
Resimlerinde desen ve kuruluş düzeni açısından bir yetersizlik sezilirse de ,renk zenginliği ve çarpıcılığı içinde bu yetersizlik yiter.Başlıca eserleri:Atatürk Portresi(1953) İnönü Portresi,Dikiş diken kadın,Yatan çıplak,Tefli kadın,Ayasofya Camii Avlusu,Mevleviler,Manolyalar,Karda yürüyen adam,Mor salkımlar,Ayçiçekler
Tüm online kadın giyim fırsatları için tıklayın !


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BALTACI MEHMET PAŞA BALTAOĞLU SÜLEYMAN BEY

BURAK REİS

HOCA SADETTİN EFENDİ