ABDULLAH ZİYA KOZANOĞLU ABDULAZİZ

ABDULLAH ZİYA KOZANOĞLU 
         İstanbul (1906- ay. y.1966) Yazar. Asıl mesleği mimarlık ve mühendislik olmasına rağmen ve çeşitli girişimleri başarıyla sonuçlanmasına rağmen ulusçuluk akımına gençliğin ruh coşkusuyla katılmasını sağlayan tarihsel romanlar emek bağlamak gereğini duydu. Bu alanda benzersiz bir ilgi gördü. Ardından gelenlere yol gösterdi. Çoğunun sekiz on kez basıldığı, herkesçe okunan yirmiye yakın tarihsel romanların en tanınmışları: Kızıl tuğ (1923),Gültekin (1928),Kolsuz Kahraman (1930),Savcı Bey (1931), Malkoçoğlu (1933),Battal Gazi Destanı (1937), Fatih Feneri (1949),Kızıl Kadırga (1962) vb.


            ABDULAZİZ
         
 Osmanlı Padişahlarının otuz ikincisi ve İslam halifelerinin doksan yedincisidir. (1830–1876) Mahmud ll ile Pertevniyal sultan'ın oğludur.Ağabeyi Abdülmecit’in ölümü üzerine 25 Haziran 1861'de tahta çıktı,aynı zamanda halife oldu.
          Abdülaziz'in Padişahlık dönemi ,ayaklanmalarla uğraşmakla geçti.Karadağ, Sırbistan, Romanya ve Mısır'da ayaklanmalar bir birini izledi.1862 de Karadağlılar yenilgiye uğradılar.Romenler ve Sırplar ise İsteklerini kabul ettirdiler.Abdülaziz Girit'in de özerkliğini kabul etti.Bahreyn Osmanlı devletine bağlandı.1868.
          Bu arada Mısır valisi İsmail Paşa,Padişah gibi davranmaya başlamıştı.Valiliğin babadan oğula geçmesi,Hidiv unvanını alması,yabancı devlet adamlarını kendi adına davet etme gibi aşırılıklar taşıyan bu davranışlarına 1869 da son verildi.

          Abdülaziz padişahlığın ilk yıllarında  Tanzimat ilkelerini uygulamaya çalıştı. İktidarının ikinci dönemi ise sarayda aşırı lüks,şatafat ve toplumda baskı kurma dönemi oldu.Kendisini eleştirenlere Sürgün ve sansür uygulandı.Bu dönemde Mısır'lı Mustafa Fazıl Paşa'nın çevresinde toplanan yeni Osmanlılar Padişaha karşı muhalefete başladılar.Devlet yönetimi giderek kötüleşiyordu. Osmanlı dış siyaseti Avrupalılar'ın oyuncağı olmuştu.Devlet şurası başkanı Midhat Paşa'nın da katılmasıyla güçlenen muhalefet,30 Mayıs 1876 da Abdülaziz'in tahttan indirilmesine neden oldu.Kendi İsteği üzerine Fer'iye sarayına gönderildiyse de üç gün sonra bileklerini keserek intihar ettiği ileri sürüldü.Aynı iddianın aksi ise Sultan Vahideddin'in başkâtibi Ali fuad Beğ'in hatıralarında ise Kur'an-ı Kerim okurken bilek damarları kesilerek idam edildiği ve bunun bizzat Ahmet Mithat Paşa ve Serasker Hüseyin Avni Paşa ve arkadaşları tarafından yaptırıldığı iddia edilmektedir.
        Abdülaziz döneminde basınla ilgili ilk yasa 1865,Osmanlı uyrukluğunu belirleyen yasa 1869,sınırlardan giriş ve çıkışları düzenleyen yasa 1869 yürürlüğe girdi.Mahkeme düzeni değiştirildi.Çeşitli meslek okulları , Galatasaray Sultanisi , Darüşşafaka onun döneminde açıldı.Çırağan ve Beyler beyi Sarayı onun zamanında yapıldı.Yeni askeri kıyafet onun devrinde kabul edildi.Posta pulu çıkarıldı.İstanbul'da tramvay işletmeye alındı Galata tüneli yapıldı.Osmanlı Bankası açıldı.Beykoz kasrı ve başka bazı kasrlar onun zamanında yapıldı.İlk deniz yolları işletmesini kuran odur.Donanma güçlendirildi.Abdülaziz döneminin en önemli değişikliği 1865 te eski eyalet düzeninin kaldırılması ve ülkenin 27 vilayete ayrılmasıdır.


        Fransa kraliçesi ,Avusturya İmparatoru İran Şah'ı İstanbul'a  ziyarette bulundular.Şark demir yolları yapıldı.Tıbbıye-i mülkiye açıldı ve Orman ,Maden mektepleri açıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HOCA SADETTİN EFENDİ

İMAMI AZAM EBU HANİFE İMAMI BUHARİ

ELİF NACİ