FAHRETTİN RAZİ


        FAHRETTİN RAZİ

          İslam filozofu ve Tanrı bilimcisi (Rey 1149 a doğru.-Herat 1209) Razi İslam hukukunda ,Şafii akımına bağlıdır.bu akım,Kur'an da belirtilen sınırlı durumlara ilişkin yasaların ilkesini araştırıp ,Kuranın belirtmediği durumlara uygulanabilecek sonuçlar çıkarmayı amaçlayan örneksemeli akıl yürütme yöntemine (Kıyas) denir.Razi Tanrıbilimde eşari okuluna bağlıdır ve Gazali'nin etkisinde kalmıştır.Ama aşarilerin  karşıtı olan mutezile okulunun tezlerini de çoğunlukla göz önüne alır.Filozof olarak da İbni Sina'ya çok şey borçludur ve onun görüşlerini,Gazali'nin düşünceleriyle uzlaştırmaya çalışmıştır.(Oysa Gazali,İbni Sina 'yı sert bir biçimde eleştirmiştir).Razi ,Kuran şehri olan Mefatih ül -gayb'da (Görünmeyenin anahtarları),dilbilimci ve sözlükçü  yanıyla ortaya çıkar.Hem peygamber 'in sözleri (Hadis) hem de İslamiyet dışı kültürler (Özellikle Musevilik) konusunda uzmandır.Aynı yapıtta ,Razi'nin hukukçu,tanrıbilimci ve filozof yanı da açıkça görülür.Ayrıca çağının bilim düzeyi konusunda yararlı bilgiler  aktararak bilimsel açıklamalara önemli bir yer verdiği gibi,gizemcilerin açıklamalarını da ayrıntılı olarak belirtir.Kişisel yorumları ,çoğunlukla değerli buluşlardır.Felsefe başyapıtı el-Mebahis ül-Maşrıkiyye,İbni Sina felsefesinin ana temalarını toparlar ve açıklar.Ama bu temaları ,özgün ve eleştirel bir biçimde ele alır.Öteki yapıtları arasında semahatları sırasında çeşitli hukuk ve tanrıbilim okullarının temsilcileriyle yaptığı onaltı tartışmayı anlattığı  Münaart-ı ve fizyognomoni (insanları fizyonomilerinden tanıma bilimi) üzerine yazdığı bir kitabı (Kitab ül-Firase ) saymak gerekir.
     
        Asker devlet adamı.T.C.devletinin altıncı Cumhurbaşkanı (İstanbul 1903) İlköğrenimi ardından Bahriye okuluna girdi.1921 de Bahriye sınıfına geçti.1923 te teğmen rütbesiyle deniz kuvvetlerine katıldı.1930 da Deniz harp akademisi kuruluşunda ilk yedi öğrenci arasına girdiği akademiyi 1933 te bitirdi.1934 Genelkurmay istihbarat şubesinde görevlendirildi.Bu görevdeyken kişiliği Atatürk'ün dikkati ni çekerek kendisine Korutürk soyadı verildi.11 Aralık 1935 te Roma Deniz ateşeliğine atandı.1936 Temmuzunda Montrö Boğazlar sözleşmesinde Türk heyetinin danışmalığını yaptı.1942 başında Berlin deniz ateşeliğine atandı.1944 te Albaylığa yükseldi.Ağustos 1945 te Akademi komutanı oldu.1947 de ABD den alınan denizaltı gemilerinin eğitimi için yeniden Filotilla komodorluğuna alındı.
        1948 de Donanma komutanlığı harekât şube müdürlüğü ve deniz okulu kurslar komutanlığı kurmay başkanlığı görevlerinde bulundu.30 Ağustos 1950 de tuğamiralliğe yükseldi. İstanbul deniz komutanlığı, Denizaltı ve harp filosu komutanlıkları, Deniz eğitim komutanlığı, Genelkurmay İstihbarat başkanlığı, donanma komutanlığı, Boğazlar mühimmat deniz koruması komutanlığı yaptı.17 Eylül 1957 de Deniz kuvvetleri komutanlığına atandı.30 Ağustos 1959 da Oramiral oldu.27 Mayıs 1960 ihtilalinde MBK. nce Moskova büyük elçiliğine atandı.27 Ağustos 1960 ta Dışişleri Bakanlığı kadrosuna nakil suretiyle emekliye ayrıldı. Dört yıl Moskova görevinden sonra Madrid Büyükelçiliğine atandı. Ancak göreve başlamayarak merkezde kaldı.1965 Temmuzunda merkez görevinden de ayrıldı.7 Haziran 1968 de Cumhurbaşkanı C.Sunay'ca MBK üyeliğine atandı.1971 de kontenjan grubuna başkan oldu.6 Nisan 1973 te TBMM ce T.C.nin 6.Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı süresince sekiz hükümet kuruldu. Bunlardan ikisi güvenoyu alamadı.8 başbakan 229 bakan atadı.598 yasadan 11 ini tekrar görüşülmek üzere TBMM ne gönderdi.587 si yayınlanarak yürürlüğe girdi. Hastalık ve diğer nedenlerle 22 vatandaş hakkında özel af çıkardı.18 kişiyi kontenjandan senatör atadı. Yurt dışına 109 büyükelçi atadı.6 Nisan 1980 de görev süresini doldurarak emekliye ayrıldı. Tabii senatör oldu.12 Eylül 1980 de bu görevi sona erdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İMAMI AZAM EBU HANİFE İMAMI BUHARİ

BURAK REİS

HOCA SADETTİN EFENDİ