PİRİ REİS

PİRİ REİS
İlk Amerika haritasını çizen ve ünü dünyayı saran büyük Türk denizcisi.Dayısı Kemal Reis'in yanında yetişti.Bir amirallik makamı olan Hint kaptanlığı payesine ulaştı.Çıktığı seferlerde bütün Akdeniz'i ve Okyanus'u yakından tanıdı.Bu incelemeler ona iki büyük eser kazandırdı.Akdeniz ve  Amerika kıtası haritaları.Akdeniz'e ait coğrafya bilgilerini ve krokileri 927 yılında yazdığı "Bahriye" veya "Kitab-ı Bahriye" adlı eserinde topladı.O tarihte  Akdeniz'e dair başka eser yoktu.Denizciler hep bu eserden yararlandı.Bu eseri Türk Tarihi araştırma kurumu bir açıklama ile basmıştır.
Çizdiği Amerika haritasına gelince:Bu dünyada ilk Amerika haritası sayılmaktadır.ÇünküAmerika kaşifi Kristof Kolomb'un Hindistan zannettiği bu kıtaya ait çizdiği harita kaybolmuştur.
Bu Amerika haritası Piri Reis'in çizdiği Dünya haritası kapsamının içindedir.1513 yılında Gelibolu'da çizmiş,1517 de de Mısır'ı fetheden Yavuz Sultan Selim'e sunmuştur.1927 yılında Topkapı sarayı müzesinde bulunan harita bu eserdir.Bu buluş bilim dünyasında büyük yankılar yapmış harita,Birçok Avrupa dillerine de çevrilmiştir.1935 yılında Atatürk'ün emriyle  devlet matbaasında bastırılmıştır.
Dünya denizcileri ,Amerika kıtasının Atlas okyanusu kıyıları hakkındaki ilk bilgileri Piri Reis'e borçludur.
Piri Reis 1475 yılında Gelibolu'da dünyaya geldi.Dayısı (bazı kayıtlarda amcası) ünlü denizci Kemal Reis'in yanında yetişti.Onun birçok seferlerine bu arada meşhur İspanya seferine katıldı. Bahriye sancak beyi (Tümamiral) oldu.1547 de Solak Ferhat Paşa 'nın Yemen Beylerbeyi (Genel valisi) olması üzerine onun yerine Hint kaptanı oldu.Bu amirallik "Süveyş kanalı" ve "Mısır Kaptanı" unvanları ile adlandırılmıştır.Bu amirallık Hint Okyanusu ,Basra Körfezi,Umman denizi ve Kızıl Deniz'deki  Türk donanmasının en yüksek makamı idi.Bu amiralliğin merkezi Süveyş limanıydı.
O çağda Osmanlı siyaseti Portekizlileri Hint sularından kovmak amacını güdüyordu.Hindistan’a Osmanlılar asker bile çıkarmışlardı.Piri Reis 1548 de Süveyş’ten bir filo ile ayrıldı.Asi Arapların eline geçen Aden limanını yeniden Osmanlı yönetimine bağladıktan sonra Umman Denizine çıktı.Portekiz'i buradan uzaklaştırmak için Kanuni'den kesin emir alan Piri Reis'in 30 savaş gemisi vardı.Yanında sancak beylerinden (Tümgenerallerden) Ali Bey'in komutasında kara askerleri de vardı.
Piri Reis'in 30 gemisinden bir kısmı Hint Okyanusu'nda müthiş bir fırtınaya   yakalanarak battı.Süveyş'e döndüğü zaman Mısır beylerbeyi Mehmet Paşa 'nın iftirasına uğradı.Kanuni'nin emriyle idam edildi.
Piri Reis uzaylı mı?
UFO araştırmacısı ve yazar Erich von Daeniken'den müthiş iddia: 'Piri Reis'in haritasında henüz keşfedilmemiş Antarktika kıtası var. Bu ancak uzaydan dünyaya bakılarak çizilebilir'
ALMANYA'NIN Ulm kentinde önceki gün bir konferans veren uzay ve geçmişin sırlarını araştıran yazar Erich von Daeniken, Türk denizcisi ve haritacısı Piri Reis'in uzay yolculuğuna çıktığını ve uzaylılarla iletişim kurduğunu ileri sürdü. 67 yaşındaki Daeniken, Türk kaptanlarının en bilgelerinden biri olan Piri Reis'in, keşfedilmesinden çok zaman önce Antarktika kıtasından haberdar olduğuna işaret etti.

UZAYLILARIN İZİ

Bu iddiaya kitaplarında da yer veren Daeniken şöyle konuştu: 'Şu anda Topkapı Sarayı'nda saklanan 1513 tarihli haritada koskoca bir kıta, Antarktika çizilmiş... Piri Reis bu haritayı, eskicide bulduğu diğer haritalarla birleştirerek çizdiğini söylüyor!.. On bin yıl öncesinin insanı için uzay yolculuğu bir sorun değil, bir gerçekti. Bunun kanıtı; karanlık geçmişte tanrıların bıraktıkları ve bugün anlamını çözmeye çalıştığımız sayısız izdir... Piri Reis'in haritası da bu izlerden biridir.'

Sadece kendisinin değil, Pluto ve Herodot'un da 'dünya dışı varlıklardan' söz ettiğini savunan İsviçre doğumlu Daeniken, 'Mısır piramitleri de dünya dışı varlıklar tarafından yapıldı... İçinde de dünyayı ileriye götürecek değerli kitaplar saklı' dedi. Erich von Daeniken son 30 yıldan bu yana 32 dile çevrilen 26 kitap kaleme aldı. 'Tanrıların Arabası, Yıldızlara Dönüş, Taş Devri Bildiğiniz Gibi Değildi, Tohum ve Evren, Tanrıların Çocukları, Kiribati'ye Yolculuk, Sfenks'in Gözleri, Zeus Adına' gibi kitaplar başlıca yapıtları arasında.

Kaynak: Star gazetesi / IŞIN GREINER/ ALMANYA-
06/12/2002 09:46
Türk gemilerinin Karadeniz, Ege ve Akdeniz'den başka Kızıldeniz'i de bir Türk gölü haline getirdiklerini, Bati Hindistan kıyılarında sancak dalgalandırdıklarını görmüştük.
Hint seferine çıkan ünlü deniz kumandanlarından biri de Piri Reistir. Pirî Reis Hint seferine 30 kadar gemi ile çıkmıştı. Herhangi bir fetih gerçekleştiremedi ama Türk gemilerinin Hint Okyanusu'nda büyük bir güç olduğunu gösterdi.

Fakat Hürmüz'ü kuşatan Pirî Reis'in burasını ele geçirmeden kuşatmayı kaldırması hoş karşılanmadı ve azline sebep oldu.

Pirî Reis’in en önemli yani bir coğrafya ve kantografya bilgini olmasıdır. Pirî Reis'ten sonra Süveyş Kaptan-i Derya-lığı’na Murad Reis tayin edildi. Murad Reis de kısa süre sonra görevden alindi ve yerine Seydi Ali Reis getirildi. Seydi Ali Reis, Gucerat'a kadar üç yıl süren bir sefer düzenledi. Portekiz donanmasıyla savaşarak, Hint Okyanusu'nun azgın dalgalarıyla mücadele ederek geçen bu maceralı seferde de herhangi bir fetih olmadı. Fakat bu sefer Türk gemilerinin dünyanın bütün denizlerine açıldığını gösteren başka bir olaydır.

Kanunî Sultan Süleyman zamanında Habeşistan (Etiyopya)'da Türk hâkimiyetine alınmıştır. Süleyman Paşa’nın Hindistan seferine katılan kumandanlardan biri olan Özdemir Bey (sonra pasa oldu) daha sonra Nil'den güneye inerek Nübya'ya (Sudan'a) ulaşmış, buradan doğuya yönelmiş, Eritre, Somali ve Habeşistan’ın önemli bölgelerini'ele geçirmiştir. Bu bölgeler önce Misir beylerbeyligine bağlandı, fakat daha sonra Habeşistan beylerbeyliği haline getirilerek, Özdemir Bey, pasa rütbesiyle Habeş beylerbeyi oldu.

Habeşistan’ın Hıristiyan kralı bir yıl kadar sonra Portekizlilerin yardımı ile Türk hâkimiyetinden kurtulmak isteyince, Özdemir Pasa 30 bin kişilik bir kuvvetle Habeşistan fetihlerine başladı. Bu harekât sırasında Nil'in kaynağına doğru ilerleyerek nehrin iki yanında kaleler yaptırdı. Böylece beyazların ilk defa ayak bastığı bu yerlerde Türk hâkimiyetini kurdu. Bu putperestler diyarına saray, mescid, cami ve çeşitli yapılarla medeniyet getirmeye çalıştı.

Habeşistan beylerbeyliği 7 yıl süren Özdemir Pasa, bir tropikal hastalığa yakalanarak öldü (1560). Cenazesi, Habeşistan’ın (Etyopya'nın) Kızıldeniz kıyısındaki Massava şehrine gömüldü ve yerine oğlu Osman Pasa tayin edildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İMAMI AZAM EBU HANİFE İMAMI BUHARİ

HOCA SADETTİN EFENDİ

BURAK REİS