MEHMED lV


 MEHMED lV
1642–1693 19.Osmanlı Padişahı
Dördüncü Mehmed, İstanbul’da doğdu. Annesi onu çok iyi yetiştirdi. iyi bir ilim tahsili gördü. Ava ve edebiyata meraklı idi. Tahta çıktığında 7 yaşında idi. İlk zamanlarında devleti sarayın nüfuzlu şahsiyetleri tarafından idare ediliyordu. Asker arasında huzursuzluk son haddine varmıştı. Yeniçeri ve sipahiler çarpıştılar ve yeniçeriler üstünlük sağladılar. 1648'de Sultanahmet olayı oldu.
Avcı Mehmed diye anılan Mehmed lV,Babası İbrahim l 'in tahtan indirilmesi üzerine yedi yaşında padişah oldu.Saltanatının ilk yıllarında ayaklanmalarla uğraşmak zorunda kaldı.Yaşı küçük olduğundan Valide Turhan ve büyük Valide Kösem Sultan'lar Mehmed lV üzerinde çok etkili oldular.Bu yılarda devlet otoritesi çok zayıfladı.yolsuzluk ve rüşvet büyük boyutlara ulaştı.Bu sırada Girit adasında İbrahim l zamanında başlamış savaş sürüyordu.Askerin isteksizliği ve komutanların yetersizliği yüzünden Osmanlı donanması Venediklilere yenildi.(1651) aynı yıl Anadolu'da patlayan Gürcü Nebi ayaklanması Sadrazam Kara Murad Paşa tarafından bastırıldı.Ancak Padişaha yapılan baskılar sonunda Sadrazamlıktan çekilmek zorunda kaldı.İç karışıklıklar ve dış başarısızlıklar  sürüyordu.
1651 senesinde Kösem Sultan öldürüldü. Müteakiben Yeniçeri subaylarının pek çoğu da öldürülerek asayiş elde edildi. Pek çok sadrazamın denenmesinden sonra Köprülü Mehmed Paşa’nın sadrazam olması kararlaştırıldı. 1659 da Rusya'ya karşı büyük bir zafer elde edildi. 1660'da büyük İstanbul yangını oldu. 1661'da Köprülü Mehmed Pasa öldü. Yerine oğlu Fazıl Ahmed Pasa sadrazam oldu.

1663'de Almanya savası başladı ve Uyvar fethedildi. 1664'de Serinvar Zaferi kazanıldı. Novigrad, Yenikale fethedildi. Girit'in tamamı alındı.

1669'da Lehistan'a sefer açıldı. 1672'de Kamaniçe, Polonya ve Galiçya fethedildi.

Lehistan ile Bucas Anlaşması yapıldı. 1673' de Dördüncü Mehmed iki defa Lehistan seferine çıktı. Başarılı bir seferden sonra Zoravno Anlaşması yapıldı. (1676)

Ayni sene Fazıl Ahmed Pasa öldü. Merzifonlu Kara Mustafa Papa sadrazam oldu. (3 Kasım 1676)
1677'de Osmanlı - Rus savası başladı. Dördüncü Mehmed 1678'de Rusya seferine çıktı ve Cehrin fethedildi.

1683'de Viyana ikinci defa kuşatıldı. Fakat alınamadı ve Osmanlı ordusu Kırım Hanı' nın ihaneti ile bozuldu. Alamandagı Meydan Muharebesi kaybedildi ve kuşatma da kaldırıldı. Bu yüzden Avrupa'da bayram yapıldı. 1687 senesinde ise Avcı lâkabı ile meşhur olan Dördüncü Mehmed tahttan indirildi ve Edirne Sarayına gönderildi. 1693 senesi Ocak ayında orada vefat etti Cenazesi İstanbul’a gönderildi. Yenicami Türbesine, annesi Turhan Sultan ın yanına defnedildi. (Allah rahmet eylesin)

Silsile-i Saadet-i Naksibendiyye'den Şeyh Muhammed Masum (k.s.) Hazretleri (H. 1079), Sâir Cevri ibrahim Celebi, Sâri Abdullah Efen- di ve Vanî Mehmed Efendi bu devirde vefat etmişlerdir.

Erkek çocukları : ikinci Mustafa, Üçüncü Ahmed, Ahmed, Bayezid.

Kız çocukları : Hatice Sultan, Safiye Sultan, Ümmü Gülsüm Sultan, Fatma Sultan.
MEHMED V. REŞAD
Osmanlı devleti'nin otuz beşinci hükümdarı(1844–1918)Sultan Abdülmecit’in oğludur.İyi bir eğitim görmüş ve 31 Mart olayından sonra tahta çıkmıştır.İktidarı çeşitli olaylarla geçti.İttihatçılara karşı  olanlarla birlik oldu.Ancak Said Halim Paşa Sadrazam olunca İttihatçılar hükümette etkinlik kazandı ve devletin güçlü olması için güçlü bir devletle birlik olunması fikrini Padişah'a  kabul ettirdiler.Böylelikle Ordunun eğitim ve düzeltilmesi için Almanya'nın eline bırakılmasına sağladılar.1914 yılında Said Halim Paşa Rusya'ya karşı Almanlarla gizli bir antlaşma imzaladı.O yıllarda patlak vermiş olan 1.Dünya Savaşı'na Almanlar'ın yanında katıldı.
Aynı zamanda halife olan Padişah M.Reşad Tüm müslümanları Osmanlılar'a yardıma çağırdı.İngiliz ve Fransız denetimindeki bölgelerde yaşayan Müslümanlar bu çağrıya uymadı  ve savaşın sonlarına doğru Osmanlılar'a tavır aldılar.
l.Dünya savaşı sonlarında ölen Mehmed V ordunun batı orduları düzeyine erişmesi için çalıştı.Onu zamanında kadınlar için Darülfünun açıldı.Kapitülasyonların kaldırıldığı tek yanlı olarak ilan edildi ve toplum üzerindeki dinsel baskı hafifletildi.
Beşinci Mehmed Reşad Ístanbul'da doğdu. Orta boylu, mavi gözlü ve beyaz tenli idi. şiírle de meşgul oldu. Fakirlere ve hastalara çok yardim ederdi. Tarih kitaplarını okumaktan zevk alırdı. Çok kuvvetli bir hafızaya sahipti. Babası onun tahsiline çok ehemmiyet verdi. Daha ziyade sark ilimleri ile meşgul oldu.

Döneni padişahın pasifsize edildiği ve Paşaların devlet yönetimini idare ettiği bir dönemdir . Meşrutiyet ilan edilmiş ve Meclis-i Mebusan kararı müessir olarak bulunuyordu. 1910 Yılında Arnavutluk isyanı bastırıldı.Balkan savaşları başladı(1912)

1914'de Almanların safında, Birinci Dünya Savaşına girildi. 1915'de Müttefikler hemen bütün taarruzları durdurdu. İngilizler ve Fransızlar Çanakkale’de 130.000 ölü verdiler.

1916'da Çanakkale’yi geçemiyeceklerini anlayan Íngiliz ve Fransız kuvvetleri çekildiler.

1917'de yapilan antlaşma ile Rusya, Kars, Batum ve Ardahan'dan çekildi. 1918 senesinin Temmuz ayında Beşinci Mehmed Resad vefat etti. Eyüp Sultan’da ki türbesine defnedildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İMAMI AZAM EBU HANİFE İMAMI BUHARİ

HOCA SADETTİN EFENDİ

BURAK REİS